Lennuangaaris tuli publiku ette laule kaheksast laulupeost

Tartus toimus suur laulupeo ühiskontsert!
august 17, 2019
Tartu Linnatund 2019-06-20
august 17, 2019
Show all

Lennuangaaris tuli publiku ette laule kaheksast laulupeost

Ajastugalerii II: lennuangaaris tuli publiku ette laule kaheksast laulupeost
Läbilõige eesti laulupidude ajaloo sellest osast, mis mahub aastaisse 1923-1965, tuli ettekandele Raadi lennuangaaris. Kümmet koori juhatasid kontserdil «1919» Triin Koch, Kalev Lindal, Küllike Joosing, Vilve Maide, Kuno Kerge, Sander Tamm ja Annelii Traks. Soleeris bariton Taavi Tampuu, vahetekste luges Anu Lamp.

17 laulust koosnevas kavas oli esimene Mart Saare “Mis need ohjad media hoidvad”, tekst rahvaluulest, ning viimane sama helilooja “Päikesele”, tekst Mihkel Veskelt. Ettekandele tulid ka sellised tuntud lood, nagu “Oma saar” (Juhan Simm ja Gustav Suits), “Hakkame, mehed, minema” (Gustav Ernesaks ja rahvaluule) ning “Meil aiaäärne tänavas” (Konstantin Türnpu ja Lydia Koidula).

Kontserdi pealkiri “1919” viitab aastale, millest on Romeo Metsalliku andmeil märkmeid esimeste angaaride kohta Raadil: Eesti iseseisvumise järel kolis sinna lennurügemendi eskadrill ja sinna sõiduati kaks Tallinna lennusadama puust angaari. Raudbetoonist lennukiangaar on valminud 1930. aastatel.

Kolmest täna kavas olnud ajastukontserdist, mis liiguvad ajaliselt esimesest laulupeost meie kaasaega 50-aastase sammuga, kannab viimane pealkirja “1969” ja algab kell 20 Tartu ülikooli staadionil.

Tartu Postimees 21.06.2019, autor Raimo Hanson:
tartu.postimees.ee/6713441/ajastugalerii-ii-lennuangaaris-tuli-publiku-ette-laule-kaheksast-laulupeost