Peeter Jalakas: Tormise muusikas on midagi ürgset, mis paneb sind tegutsema

Ilona Korhonen: folk on kunst, mida artist võib kasutada, kuidas soovib
august 10, 2015
Naised vedasid Tormise rappa ja mehed tehasesse
august 10, 2015
Show all

Peeter Jalakas: Tormise muusikas on midagi ürgset, mis paneb sind tegutsema


Helilooja Veljo Tormis tähistab täna oma 85. sünnipäeva. Tormise regilaulul põhinev isikupärane stiil ning maagiline minimalism on teinud tema loomingu tuntuks kogu maailmas. Juubelipäeval jõudis publiku ette kaks väga erilist uuslavastust: kontsertetendus “Isuri eepos” Kodru rabas Vargamäel ja muusikaline mana “Sünnisõnad” Noblessneri valukojas.

Päikesetõusul alanud etenduses elustasid lavastajad Anne Türnpu ja Eva Klemets ning dirigent Janne Fridolin koos muusikute ja näitlejatega ühe tsükli Veljo Tormise “Unustatud rahvaste” sarjast. Rabametsa rajatud looduslikul laval kõlas isurikeelne laul kammerkoori Voces Musicales esituses.

“Tormise helikeel on nii rikas, ta suudab kuidagi sellesse mitmehäälsusse sisse panna kogu selle ümbruse, ka selle, kuidas loodus sellele reageerib, mütoloogilise maailma. Ühesõnaga, kõik need maailmad on Tormise muusika kõlades olemas, meie ainult osutame,” sõnas lavastaja Anne Türnpu.

Eva Klemets lisas, et Tormis kasutab autentseid viise, milles on juba olemuslikud mingisugused võnked sees.

Muusikaline mana “Sünnisõnad” toob vaatajani suure vaatemängu Veljo Tormise ajatu muusikaga, olles kokkuvõtteks lavastaja Peeter Jalaka kümme aastat tagasi alanud Tormise tsüklile. Etenduse muusikaline joonis kulgeb mööda “Isuri eeposes” näidatud rada ning toetub Tormise teosele Friedebert Tuglase teksti “Ütles Lembitu” põhjal.

“Tormise muusikas on midagi ürgset ja see on see, mis inspireerib ja paneb sind loojana tegutsema. See on selline asi, mis minu jaoks on üleüldse kunstis hästi oluline, et ta ei kõneleks sulle mitte siia (näitab pähe) vaid siia (näitab südamele) ja see on kuidagi selles muusikas ja nendes vanades lauludes sees,” täheldas lavastaja Peeter Jalakas.

“Kunagi me mõtlesime selle peale väga, et meil on meie vanema folklooriga kadunud side, et see oli osa elust ja kõik. Tegelikult see side ei ole kuhugi kadunud kui sa oled vaba. Võime selles maailmas elada on alati olemas ja meil on ka neid lauljaid, aga kui ta satub helilooja kätte, siis see on mingisugune pildikene raamiga, mis hakkab inimestele rääkima oma kunsti keeles. See õhtu ongi kiikumine kunstikeele ja folkloori materjali vahel,” lisas muusikaline juht Tõnu Kaljuste.

Vaata ka videot siit:
kultuur.err.ee/v/muusika/08ae1b8c-77d2-4f33-8d5c-d39c71d6858e/peeter-jalakas-tormise-muusikas-on-midagi-urgset-mis-paneb-sind-tegutsema

ERR: Kultuur (7.08.2015)